Handy-wijzer voor al je klussen

Blogs op het gebied van klussen aan huis
28 nov
De voordelen van een gescheiden riolering

Het valt niet te ontkennen: het klimaat in Nederland verandert. Met name de zomers brengen uitdagingen met zich mee, waar al tijdens het ontwerpen en aanleggen van nieuwe gebouwen, wijken en wegen rekening mee moet worden gehouden. De zomers verlopen steeds droger en warmer, wat voor problemen kan leiden als ook het grondwaterpeil te laag komt te staan. Daar staat tegenover dat de neerslag die valt, vaak in grote hoeveelheden tegelijk naar beneden komt. Ook dit brengt problemen met zich mee, in de vorm van overstromingen en rioleringen die deze hoeveelheden niet aankunnen.

Water weggooien is zonde

In een land vol met water als Nederland, hebben we nooit echt tekorten aan water gehad. Vele decennia zijn we vooral bezig geweest om zoals we dat noemen ‘droge voeten’ te houden, met voorkomen dat het water uit de zee, uit rivieren en meren, op plekken zou komen waar we het liever niet willen hebben. We bouwden dijken en stormvloedkeringen, en probeerden de baas te worden over het water. Wie had gedacht dat er nog eens plekken zouden komen waar we juist tekort hadden aan water?

Nu de droogte in de zomer eerder regel dan uitzondering wordt, en we meer en meer te maken krijgen met stevige hoosbuien, is het zaak om ons hierop aan te passen. Wederom is het water dat we moeten bedwingen, maar dan op een hele andere manier. We moeten zorgen dat we geen water zomaar ‘weggooien’, maar ook dat het water dat in grote hoeveelheden tegelijk valt zo goed mogelijk kan worden opgevangen. Een gescheiden riolering kan hierbij een goed startpunt zijn.

Regenwater meteen weer gebruiken

Het voordeel van een gescheiden riolering, is dat afvalwater wordt gescheiden van regenwater. Afvalwater, dat wordt gebruikt in huishoudens, moet eerst zeer goed gefilterd en gezuiverd worden voor we het opnieuw ergens voor kunnen gebruiken. Dit wordt via de riolering naar zuiveringsinstallaties getransporteerd waar dit proces plaatsvindt.

Regenwater daarentegen, dat komt daar in het geval van een niet-gescheiden riolering ook terecht. Zonde, want dit hoeft helemaal niet gezuiverd te worden. Zeker bij hoosbuien zet het ons rioleringsstelsel fors onder druk, terwijl er ook andere oplossingen zijn. Zo kan er bij een gescheiden riolering voor worden gekozen om het regenwater direct naar een plek te voeren waar het hard nodig kan zijn. Hoosbuien volgen vaak op droogte, dus denk hierbij aan sloten die droog zijn komen te staan. Hier is het regenwater van harte welkom, en hier kan het naartoe worden vervoerd zonder dat de reguliere riolering te grote hoeveelheden water te verwerken krijgt.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.